Novi Sad
11.12.2013.
16:57
Knjiga dvojice akademika Predraga Pipera i Ivana Klajna "Normativna gramatika srpskog jezika", u izdanju Matice srpske (MS), kapitalno je delo od izuzetne važnosti, ne samo za negovanje jezičke kulture, nego i za utemeljenje i sprovođenje jezičke politike, rečeno je danas na promociji u Novom Sadu.
  • Osoba M

    12.12.2013 10:36
    @@Anonimus
    Nemojmo stavljati gospodina Klajna i gospodina Pipera u isti kontekst sa Fajgeljom, molim vas.
  • Gillan

    12.12.2013 10:00
    @ @Anonimus
    Za razliku od nekih novokomponovanih lingvista, gospodina Klajna sigurno ne mozete optuziti za purizam a kamoli za kolaboraciju sa fasistoidima...
    Naprotiv.
    Klajn se uvek zalagao da jezik prati zivot a ne obrnuto.

    ps
    Nemojte da vas mrzi da ukucate makar dva slova u ime.... tesko je razluciti u gomili anonimusa kome se obracate.
  • Osoba M

    12.12.2013 08:01
    @Anonimus
    Vas komentar je u sukobu sam sa sobom. Jasno vam je da jezik treba da se menja, ali ne i gramatika? Jezik jesu i reci i gramatika, i kako se menjaju reci, istovremeno se, nezavisno ili zavisno od promene samih reci, menja i gramatika. Jezik raste i razvija se u svim svojim dimenzijama.
    Sitne stvarcice, kao sto je primer koji ste naveli, jeste pomalo nepotreban i zbunjujuc, ali stvari su mnogo sire od toga. Budemo li inertni, zavrsicemo sa staroslovenskim.
  • @Anonimus

    12.12.2013 07:42
    Pa kako vam nije jasno?! Stalne promene u jeziku i težnja ka purizmu jedno je od odlika fašističkih društvava. Stalno se traže nemačkije, hrvatskije, srpskije verzije... Narod je nepismen, ali zna da su mu preci jeli viljuškom dok je Barbarosa meso kirao zubima...
  • 11.12.2013 22:04
    Nije mi jasna potreba da se nešto stalno menja u gramatici i pravopisu srpskog jezika. Mogu da razumem da se jezik menja i da treba ubaciti nove reči, standardizacija i rečnik su OK potreba, ali to što malo-malo menjaju pravopis je skandal. Mi, koji smo se obrazovali nekada kada se znalo ko kosi, a ko vodu nosi, sada ispadamo nepismeni, jer neka pravila iz pravopisa koja smo učili više ne važe (npr. nekada Narodnog fronta/ulica Narodnog fronta postade Ulica narodnog fronta ili Ulica Narodnog fronta - kako ko tumači). Preporuka je da se reč "ulica" (inače, zajednička imenica koja se piše malim slovom) piše velikim slovom, ali ne i obaveza, pa ni nastavnici srpskog jezika više ne znaju šta je ispravno... Jadno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna